A fesztiválról

A fesztiválról

2022. május 20. és 22. között immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a szolnoki Palacsintafesztivál a Hangtrend Kft. szervezésében. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény fő irányvonala a családok minőségi kikapcsolódásának biztosítása, a családi kötelékek és értékek, az együtt töltött idő jelentőségének hangsúlyozása. Fontos célunk továbbá, hogy a hozzánk látogatók minőségi és értékközvetítő művészeti tartalommal találkozzanak, ezért olyan művészeket, együtteseket hívunk a kultúra minden szegmenséből, akik biztosítékai ennek a kitételnek.

A 6. Szolnoki Palacsintafesztiválon kiemelt szerepet szánunk a gyermek és ifjúsági korosztálynak, a Z és Alfa generáció megszólításának, ezért külön karaktert teremtettünk a gyermek-és ifjúsági programjainknak, melyből megszületett a Csintalan kölyökfesztivál.
Hozzájárulunk a helyi, illetve a nemzeti kultúránk megismertetéséhez Szolnok kulturális életében jelentős szerepet játszó intézmények és szervezetek bevonásával, akikkel partnerségi megállapodást kötöttünk. Jelen lesz az Aba-Novák Agóra, Szifon - Szolnoki Ifjúsági Közösségi tér, Szolnoki Szigligeti Színház, Nemzeti Művelődési Intézet, Szolnoki Szakképzési Centrum, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény.

Az új kihívásokra és a megnövekedett igényekre reagálva állítottuk össze programkínálatunkat, továbbra is Szolnok egyik legszebb természeti környezetében, a Széchenyi parkerdő területén található Nefag játszótéren. Fokozottan fontosnak tartjuk, hogy a környezettudatos életmódra is felhívjuk látogatóink figyelmét és egyben élhető, cselekvő mintává alakítsuk azt. Nagy hangsúlyt fektetünk a rendezvény környezetterhelésének csökkentésére, ezért 2019 évtől környezetbarát termékeket vezettünk be vendéglátó egységeinkben. Valamint olyan környezeti neveléssel kapcsolatos programokat szervezünk, mely az élményszerzéssel egyidejűleg a minket körülvevő világ megismerését is támogatja.

A fesztivál népszerűsége évről évre folyamatosan növekedett a 2020-as évi járványügyi korlátozások bevezetéséig. Előző évben a nehezítő körülmények ellenére is megtartottuk fesztiválunkat, mely bizonyította, változatlanul van igény Szolnokon a minőségi élményszerzésre, van létjogosultsága fesztiválunknak. Hisszük, hogy művészeti küldetéstudatunkkal hozzájárulunk a város megtartó erejének növeléséhez, valamint a közösségi aktivitás élénkítéséhez.

Zöld fesztivál
A szolnoki Palacsintafesztivál számára a folyamatos fejlődés mellett nagyon fontos a vendégek által kedvelt, kivételes adottságokkal rendelkező helyszín megőrzése, a szűkebb és tágabb értelemben vett természet, illetve környezet védelme.

A fesztivál programjai között minden évben találhatók olyanok, amelyek a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése érdekében valósulnak meg. A fesztivál helyszínéül szolgáló parkerdő öko-játszóterén a szervezők az óvodások bevonásával fákat ültetnek, ezzel is cselekvő mintát mutatva a felnövekvő nemzedéknek. A „nem minden szemét, ami annak látszik” kézműves foglalkozásnak köszönhetően minden korosztály megismerheti és kipróbálhatja az újrahasznosítás különböző lehetőségeit.

A példamutatás olyan tevékenységekkel egészül ki a fesztivál idején, amelyek a környezet védelmére ösztönzik a látogatókat.

A fesztivál egész területén a hulladék gyűjtésére szelektív szemetesedények állnak rendelkezésre, melynek szakszerű elszállíttatásáról a szervezők gondoskodnak. 2019 óta a fesztivál vendéglátóhelyei kizárólag komposztálható poharakat, tányérokat és evőeszközöket, illetve szívószálat használhatnak, amik a fesztivál után az NHSZ támogatásával feldolgozásra kerülnek a helyi komposztálóban. Sajnos, egyenlőre nem lehet száműzni a műanyagot teljes mértékben a fesztiválról, de a fesztivál területén elhelyezett palackprés a kidobandó PET palackok méretét 20%-ára csökkenti, mely hozzájárul a hulladékkezelés helyzetének javításához.

A kerékpározás nem csak a környezetet kíméli, de testi-lelki állapotunkat is segíti a mozgás által. A fesztivál szervezői szeretnék elérni, hogy minél többen érkezzenek a helyszínre kerékpárral, melynek minden biztonsági feltételét biztosítják (őrzött kerékpártároló, kijelölt és megvilágított kerékpárút), illetve emellett a kerékpárral érkezők között értékes nyereményt is sorsolnak ki minden évben. A kerékpározás megkedveltetése érdekében a fesztivál szombati és vasárnapi napján, a reggeli órákban kerékpártúrákra is sor kerül a fesztivál keretein belül a parkerdőben, melyek résztvevői között szintén minőségi ajándékokat sorsolnak ki a szervezők.

A fesztivál zöld logója is elkészült, melyet büszkén használ megjelenései során, hogy minden fesztivál iránt érdeklődőhöz eljusson a szervezők üzenete és célkitűzése, miszerint „Májusban fesztiválozzunk együtt úgy, hogy akkor, és a későbbiekben is, kisebb ökológia lábnyommal lépkedünk tovább bolygónkon”.

Társadalmi felelősségvállalás
A Hangtrend Kft. tudatában van a társadalom iránti felelősségének, ezért üzleti stratégiájának fontos részét képezi az esélyegyenlőség biztosítása, a szociális érzékenység és a környezettudatosság. Az elmúlt évek során a cég jelentős erőforrásokat és energiát fektetett olyan célokba, amelyekkel jót tehet embertársai, illetve környezete számára:
- a szolnoki Liget Otthon értelmi fogyatékos lakói számára ingyenes belépést biztosít a szolnoki Palacsintafesztiválra
- a szolnoki óvodáskorúaknak jelentős kedvezménnyel kínálja a programokon való részvételt egy zárt körű alkalommal, amely biztonságos környezetet és teljes körű figyelmet garantál számukra
- az élhetőbb világ és környezet megteremtése érdekében a szolnoki Palacsintafesztivál ZÖLD FESZTIVÁLLÁ alakult, melynek keretein belül a következő tevékenységek valósultak meg és a jövőben is a program részét képezik:
  • a környezettudatos nevelés keretében Szolnok város óvodásai bevonásával facsemeték ültetése a NEFAG Zrt. erdei játszótér területére
  • palackprés használata
  • szelektív hulladékgyűjtés a szolnoki Palacsintafesztivál területén
  • komposztálható tányér, evőeszközök, poharak használata a fesztivál területén
  • szemétszállítás, komposztálás az NHSZ támogatásával
  • kerékpáros közlekedésre való ösztönzés
  • Led lámpák használata
  • a rendezvény területén a fesztivált követően gyep átszellőztetése